ЗВЕДЕНА ТАБЛИЦЯ
результатів участі шкіл в ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з математики в 2018 – 2019н.р. Дивитись тут
ЗВЕДЕНА ТАБЛИЦЯ
результатів участі ЗЗСО в ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з інформатики в 2018 – 2019н. р. Дивитись тут
ЗВЕДЕНА ТАБЛИЦЯ
результатів участі ЗЗСО в ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади
з інформаційних технологій в 2018 – 2019 н. р. Дивитись тут

ЗВЕДЕНА ТАБЛИЦЯ
результатів участі шкіл в ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з астрономії в 2018 – 2019 н. р.
Дивитись тут

Ярмарок професій 2018
Читати тут

Районний семінар учителів історії та правознавства на тему «Використання ІКТ на уроках історії та правознавства»

Районний семінар учителів історії та правознавства на тему «Використання ІКТ на уроках історії та правознавства» відбувся 14 грудня 2018 року на базі ЗЗСО «Ветлівський ліцей». Мета: ознайомлення з можливостями використання ІКТ на уроках і позаурочній діяльності з історії та правознавства; методами викладання. Формування компетентностей практичного застосування інформаційних технологій на різних етапах уроку.

З вітальним словом до учасників семінару звернулася Людмила Михайлівна Посохова, методист РМК відділу освіти, молоді та спорту Любешівської РДА. Презентувала заклад загальної середньої освіти Мирослава Валеріївна Дишко, директор ЗЗСО «Ветлівський ліцей».

Програма семінару:

10.00-10.10 – Зустріч учасників семінару.

10.10-10.20 – Відкриття семінару. Реєстрація. Мета і завдання семінару.

10.30-11.10 – Презентація уроків учителів:

Історія України, 8 клас «Початок Національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст.». Данилюк Тетяна Ігорівна, спеціаліст ІІ категорії.

Історія України, 11 клас «Внутрішньополітичне становище Української РСР у середині 50-х рр.». Дишко Мирослава Валеріївна, спеціаліст вищої категорії, старший учитель.

11.15-11.30 – Екскурсія по ЗЗСО.

11.30-12.00 – Правовий квест «Конвенція ООН про права дитини». Таранович Алла Леонтіївна, спеціаліст вищої категорії.

12.05-12.20 – Методичний захід «Використання ІКТ на уроках історії та правознавства». Ганіч Віталій Степанович, голова ОМО вчителів історії, правознавства та курсів духовно-морального спрямування, спеціаліст І категорії.

12.20-12.40 – Національно-патріотичне, громадянське виховання та освіта в аспекті викладання історії в закладах загальної середньої освіти. Бас Марія Петрівна, голова РМО вчителів історії та правознавства.

12.40-13.10 – Особливості викладання історії в контексті аналізу ЗНО-2018 та перспективи ЗНО-2019. Шкльода Наталія Іванівна, вчитель історії, спеціаліст вищої категорії, старший учитель ОНЗ «Люб’язівська ЗОШ І-ІІІ ступенів».

13.10-13.30 – «Коло думок»: обговорення та підбиття підсумків семінару.

На завершення семінару Л.М.Посохова, методист РМК відділу освіти, молоді та спорту Любешівської РДА, підвела підсумки роботи та спільно з учасниками розробила методичні рекомендації щодо впровадження в практику роботи вчителів історії та правознавства використання ІКТ.

Шановні відвідувачі сайту!

/Files/images/teacher_02.jpg

Відповідно до «Положення про районний (міський) методичний кабінет», на виконання Законів України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про дошкільну освіту”, “Про позашкільну освіту”; «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу»; Постанов Кабінету Міністрів України, з метою належної організації функціонування в районі семи освітніх округів та з метою стимулювання вчителів, оптимального використання творчого потенціалу педагогів, впровадження в навчально-виховний процес сучасних освітніх технологій організовано методичну роботу з педагогічними працівниками району (чит. наказ...).

На виконання наказу Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти від 01.09.2017р. № 482 «Про зміну оплати за проживання у гуртожитку ВІППО на 2017-2018 н.р.» відділ освіти Любешівської РДА інформує про зміну оплати за проживання у гуртожитку ВІППО з 1 вересня 2017 р. (читати лист райво)

З наступного навчального року в 100 школах країни буде здійснюватися пілотування першого класу Нової української школи за новим держстандартом. Про це, перебуваючи на Львівщині, сказала міністр освіти Лілія Гриневич (читати далі...).

Верховна Рада прийняла закон №6437 «Про внесення змін до закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг», повідомляє "Українська правда. Життя". (читати далі...)

.

Міністерством освіти затверджений план заходів щодо видання, придбання та доставки підручників для учнів 9 класу в 2017 році. Відповідний наказ підписаний міністром освіти Лілією Гриневич (читати далі...).

Відділ освіти Любешівської РДА пропонує опрацювати та використовувати у роботі лист МОН України «Щодо застосування державної мови».

Україна розробить міжнародний іспит з української

“Україна має розробити міжнародно визнаний екзамен з української мови та сучасне методичне забезпечення для вивчення української мови як іноземної”, – Лілія Гриневич

Україна повинна вирішити низку питань щодо підтримки українського шкільництва за кордоном – від видачі міжнародно визнаних сертифікатів про знання української мови, до навчально-методичної підтримки українських вчителів та закладів за кордоном. Про це йшлося на засіданні робочої групи з розробки Плану заходів щодо підтримки та розвитку українського шкільництва за кордоном на 2016-2020 роки, яке відбулося 8 червня у приміщенні Міносвіти. ( http://osvita.ua/school/51558/ )

У 2018 році Україна вперше візьме участь у Програмі міжнародного оцінювання учнів - PISA ( https://ru.wikipedia.org/wiki/ ), що проводиться під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Дослідження проходить раз на три роки й спрямоване на оцінювання систем освіти в різних країнах світу на підставі тестування 15-річних учнів. Про це сказала міністр освіти Лілія Гриневич під час заходу з нагоди приєднання України до Програми PISA-2018. ( http://osvita.ua/school/49986/ )

МОН затвердило перелік підручників для 8 класу (ttp://osvita.ua/school/51470/ )

Наказ МОН про скорочення у школах скасовано (ttp://osvita.ua/news/51291/ )

МОН може скасувати централізований друк атестатів (ttp://osvita.ua/school/50725/ )

МОН пропонує оцінювати дітей з 3-го класу (ttp://osvita.ua/school/reform/50804/ )

Згідно з листом управління освіти і науки відділ освіти Любешівської РДА просить Вас довести до відома педагогів та учнів інформацію про те, що Національний університет «Острозька академія» запрошує до участі у дводенних підготовчих курсах з основ журналістики учнів 9-11 класів “Школа універсального журналіста” (читати далі ...)

Вже стало традицією проводити на базі НВК смт Любешів зустріч найдосвідченіших освітян – ветеранів педагогічної праці, працівників відділу освіти, районного методичного кабінету та молодих спеціалістів району, які лише в цьому навчальному році започаткували свою педагогічну діяльність, роблять свої перші кроки по цій нелегкій дорозі, яка обов’язково приведе їх до успіху, до визнання, до слави (читати далі ...)

В Україні оновлять склад викладачів англійської мови (http://osvita.ua/school/50650/ )

Лист МОН 1_9-59 "Щодо оприлюднення окремих питань діяльності"

Чотирнадцятого березня 2016 р. в ЗОШ І-ІІ ст. с. Невір відбувся семінар заступників директорів з навчально-виховної роботи на тему "Використання традиційних та інноваційних технологій у навчально-виховному процесі" (чит. далі ...)

Президент Петро Порошенко підписав Закон № 940-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників. (Читати далі... http://pedpresa.ua/149904-povne-video-zvit-ministra-osvity-v-vr-ukrayiny.html )

Лист МОН України "Щоло спалаху поліомієліту в Україні"

Рекомендації щодо проведення вакцинації проти поліомієліту вакциною ОПВ в рамках третього раунду додаткової вакцинації ОПВ

Готуйся до ЗНО в онлайн: українська мова і література (див. http://osvita.ua/test/48087/ )

Міністерством освіти і науки надано рекомендації з розроблення положення про структурний підрозділ освіти виконавчого органу об’єднаної територіальної громади, що мають на меті забезпечити єдиний підхід до формування структурних підрозділів освіти місцевих виконавчих органів об’єднаних територіальних громад (див. http://osvita.ua/school/reform/49451/ )

Знання англійської мови у сучасному світі є необхідною навичкою для кожної людини. Вивченню англійської приділяють усе більше уваги як суспільство так і держава. 2016 рік оголошено Роком англійської мови в Україні (див. http: //osvita.ua/news/topics/49336/ )

Міністерством освіти і науки проведено роботу з доопрацювання проекту закону «Про освіту». Доопрацьований документ оприлюднено на сайті Верховної Ради (див. http://osvita.ua/school/reform/49363/ )

Перший застосунок для вивчення української (див. http://osvita.ua/news/49106/ )

Проведення року англійської мови в Україні (див. http://osvita.ua/news/topics/48771/ )

Україна розпочинає перепідготовку вчителів англійської (див. http://osvita.ua/school/49036/ ).

МОН провело пробну ДПА з англійської мови (див. http://osvita.ua/school/48822/)

Затверджено порядок присвоєння вчителям категорій (див. http://osvita.ua/school/49255/)

23 грудня 2015 року на базі ЗОШ І-ІІІ ст. с. Березичі відбулось заняття Школи молодого педагога (для вчителів зарубіжної літератури). В ході роботи було представлено педагогічну майстерню вчителя зарубіжної літератури Березичівської школи Ковальчук Валентини Павлівни. Молоді спеціалісти відвідали урок у 5 класі, поділилися враженнями від почутого, побаченого, висловили власну думку щодо проведення такого уроку (з досвіду роботи). Валентина Павлівна презентувала навчальний кабінет зарубіжної літератури та провела майстер-клас з питань використання інноваційних технологій на уроках зарубіжної літератури. Молоді спеціалісти активно долучилися до роботи, чим підтвердили своє бажання працювати, удосконалюватися, переймати досвід досвідчених учителів. Директор школи Капець В.П. зробив юним колегам екскурсію просторим приміщенням школи, був активним учасником зустрічі. Враження молодих учителів зарубіжної літератури, звісно ж, були позитивними.

12 листопада 2015 р. відбулося спільне засідання творчої групи педагогів навчально-виховного комплексу «Ківецівська ЗОШ І ст. – Ківерцівська районна гімназія» Ківерцівського району та Залізницького НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – дитячий садок» Любешівського району на базі Залізницького НВК (далі читати...)

ДО УВАГИ КЕРІВНИКІВ ЗНЗ, ПНЗ, ДНЗ!

Згідно «Положення про районний (міський) методичний кабінет», на виконання Законів України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про дошкільну освіту”, “Про позашкільну освіту”; «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу»; Постанов Кабінету Міністрів України, з метою належної організації функціонування в районі семи освітніх округів та з метою стимулювання вчителів, оптимального використання творчого потенціалу педагогів, впровадження в навчально-виховний процес сучасних освітніх технологій відділом освтіи видано наказ "Про організацію та зміст науково-методичної роботи з педагогічними кадрами у навчальних закладах району та структуру методичної роботи у 2015-2016 н. р "

Згідно наказу Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти від 31.08.2015р. № 19-аг «Про зміну оплати за проживання у гуртожитку ВІППО на 2015-2016 н.р.» відділ освіти Любешівської РДА інформує про зміну оплати за проживання у гуртожитку ВІППО з 1 вересня 2015р., а саме:

- однотижневі курси – 28,04грн. за 1-ну добу (140,20грн. – за весь період навчання),

- двотижневі курси – 27,79грн. за 1-ну добу (333,50грн. – за весь період навчання),

- трьохтижневі курси - 27,33грн. за 1-ну добу (519,35грн. – за весь період навчання).

28 серпня 2015 р. відбулася районна серпнева конференція педагогічний працівників району. На конференцію були запрошені керівники загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних навчальних закладів, педагогічні працівники, в томі числі і молоді вчителі, голови шкільних профспілкових комітетів. У роботі конференції взяли участь голова Любешівської районної ради Нагорний П.Н., заступник голови Любешівської РДА Фесик С.І., голова райкому профспілки працівників освіти Гарбар Н.А.

Начальником відділу освіти Кухом В.І. (доповідь на сайті РМК) було детально проаналізовано результати тісної співпраці відділу освіти, районного методичного кабінету з навчальними закладами освіти, визначено завдання на наступний навчальний рік.

До обговорення найбільш значущих питань долучилися і педагогічні працівники району. Так, директор НВК смт Любешів Дубко В.О. акцентував увагу на аспектах управлінської діяльності навчальних закладів, зокрема НВК, наголосивши на статусі директора школи як керівника, на проблемах, які необхідно вирішувати вже сьогодні (н-д, харчування), на ролі методичної служби в районі. Директор ЗОШ І-ІІІ ст. с. Велика Глуша Губчик Л.М. проаналізувала роботу Великоглушанського освітнього округу, ті особливості співпраці суб’єктів округу, які відбулися у зв’язку із змінами у структурі округу. Заступником директора ЗОШ І-ІІ ст. с.Невір Куявович Р.М. було зосереджено увагу присутніх на методичній роботі, на ролі самоосвіти у розвитку підвищення професійної компетентності та творчого потенціалу педагогів. Серед проблем, на яких наголосила заступник директора для нагального вирішення, - покращення якості інтернетзв`язку задля ефективного проходження вчителями курсової перепідготовки за дистанційною формою навчання. Державний стандарт повної і базової загальної середньої освіти, який упроваджується четвертий рік, став головним питанням, про яке говорила вчитель історії ЗОШ І-ІІІ ст. с.Люб`язь Шкльода Н.І. Вона як вчитель-практик поділилася досвідом щодо подолання перешкод, які можливі у процесі впровадження даного документу.

До обговорення питань розвитку освіти долучилися і керівники району Фесик С.І. та Нагорний П.Н. Крім того, до проекту резолюції конференції голова районної ради Нагорний П.Н дав змістовні пропозиції.

Серпнева конференція засвідчила, що освітяни району досягли чималих висот, але попереду багато завдань, які необхідно вирішувати для того, щоб навчальні заклади і надалі були для дітей другою домівкою, де б вони зростали духовно, інтелектуально, фізично у мирі, злагоді, любові.

На завершення конференції начальник відділу освіти Кух В.І. побажав своїм колегам – освітянам району - виключно успішних та результативних кроків на шляху творення нової України для себе і майбутніх поколінь. Щасливого і мирного 2015-2016 навчального року!

«Школа Радості»

Саме так назвав Павлиську школу великий педагог В.О. Сухомлинський, про таку школу мріють учні та їх батьки, до цього прагнуть педагоги, і саме такий надпис ми прочитали на вивісці ЗОШ І-ІІ ст. с. Погулянка, завітавши туди на заняття школи молодого педагога вчителів початкових класів, темою якого було «Пізнавати світ розумом і серцем». Заняття було побудовано на основі використання творчої спадщини В.О.Сухомлинського.

На подвір’ї школи словами найщиріших вітань та патріотичним танцем зустріли нас учні початкових класів.

Ще більше ми були подивовані, потрапивши на дитячу телепередачу «Казки Школи під Голубим Небом», режисер-постановник якої - Л.Н.Кухарик. Нашій увазі ляльковим театром школи було представлено три казки павлиського вчителя. Третьокласники показали свої знання про життєвий і творчий шлях Василя Олександровича, своє вміння декламувати, співати, танцювати.

Також ми мали змогу відвідати урок позакласного читання у 4 класі, який провела молода вчителька Романчук С.М. Світлана Миколаївна на прикладі змісту оповідань В.О.Сухомлинського доносила до свідомості учнів, що доброта – найкраща риса характеру людини.

Л.Н.Кухарик продемонструвала нам свою майстерність навчати дітей української мови. На своєму занятті вона теж використала поради і настанови великого педагога.

Разом із першокласниками та їхньою вчителькою Г.Ф.Кошелюк ми побували на дні народженні Дуба, заодно відвідавши урок милування під Голубим Небом.

Для нас молодих педагогів – це був день радості, приклад працелюбності, зразок творчості та мудрості. Кожної хвилини ми бачили результат титанічної праці цього дружнього колективу, представлений у великій обізнаності дітей, у їхніх посмішках, сяйві очей, безпосередності й радості на їх обличчях.

Керівником цього творчого колективу є ініціативний, невтомний директор школи Н.П. Нестерук. Своїм власним прикладом вона стимулює колег до праці. Провівши тренінг «Серце віддаю дітям», Ніна Петрівна показала молодим педагогам значимість педагогічної спадщини В.О.Сухомлинського у роботі з дітьми.

Вчителі цієї школи допомагають своїм учням тягнутися до світла знань, створюючи теплу родинну атмосферу. А коли діти це відчувають, то йдуть на навчання з великою вірою і надією, що кожного з них люблять, поважають і чекають, що вони потрібні вчителям і дуже важливі в житті – це справжня школа радості.

Вчитель початкових класів

ЗОШ І-ІІ ст. с. В’язівне

Котик Марія Сергіївна

На часі – впровадження інтерактивних технологій

21 квітня в актовій залі відділу освіти відбувся семінар заступників директорів з навчально-виховної роботи, в рамках якого було презентовано досвід роботи заступника директора ЗОШ І-ІІІ ст. с. Велика Глуша Іванюк Наталії Яківни. На творчій зустрічі було детально опрацьовано тему «Впровадження інтерактивних технологій у методичній роботі». Тема вибрана не випадково. Нові запити суспільства ХХІ сторіччя висунули відповідні вимоги до підготовки майбутніх компетентних фахівців, що і зумовило потребу в пошуку і впровадженні сучасних інтерактивних технологій навчання, доцільних для використання у роботі, повторення і закріплення знань про інтерактивні технології, нових підходів до їх впровадження.

З метою сприяння активізації творчого потенціалу учасників заходу, актуалізації проблеми підвищення ефективності сучасного уроку, поглиблення знань заступників директорів з НВР щодо основних понять інтерактивного навчання було проведено ділову гру. В рамках ділової гри було опрацьовано теоретичний матеріал про інтерактивні технології, організовано застосування на практиці таких методів, як «Акваріум», «Ажурна пилка», «Карусель», «Займи позицію», «Прес», «Мозковий штурм», проведено діагностику за методикою Дж. Бука. Заступники директорів – учасники семінару (незалежно від досвіду і категорій) – проявили свою компетентність, ерудованість, творчість і зацікавленість даною темою, активно працювали в групах, за допомогою методу «Мікрофон» висловили свої відчуття, враження, пропозиції щодо проведеного заходу.

Про проведення

обласного конкурсу літературного твору (журналістського дослідження) «Земляки: відомі особистості в історії чи в сучасності мого населеного пункту»

Відповідно до листа облуон від 06.04.2015 р. № 1128/10/2-15 відділ освіти Любешівської райдержадміністрації повідомляє про проведення обласного конкурсу літературного твору (журналістського дослідження) «Земляки: відомі особистості в історії чи в сучасності мого населеного пункту».

До участі у конкурсі запрошуються учні 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Конкурсні роботи (паперовий та електронний варіанти) разом із заявкою (зазначити прізвище, ім’я, по батькові автора, дані про дитину, дані про керівника, жанр і назву роботи, назву навчального закладу, контактні дані (адресу, телефон, е-mail)) потрібно подати в РМК відділу освіти до 25 квітня 2015 року.

Умови проведення

обласного конкурсу літературного твору (журналістського дослідження) «Земляки: відомі особистості в історії чи в сучасності мого населеного пункту»

Обласний творчий конкурс школярів Волині ініційований обласною громадсько-політичною газетою «Волинська газета» за підтримки управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації.

До участі у конкурсі запрошуються учні 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Критерії оцінювання та вимоги до конкурсних робіт

Предметом дослідження може бути доля людини, яка не є загальновідомою, але, на думку автора, вартує визнання, або визначної особистості рідного краю.

Вимоги до учнівських робіт: обсяг конкурсної роботи (журналістського дослідження) не повинен перевищувати 10-ти аркушів формату А-4; шрифт – Times New Roman, кегль – 14; інтервал – 1; жанр – довільний. Тексти дослідницько-пошукових робіт із фотографіями обов’язково мають бути подані в паперовому та в електронному варіанті разом із заявкою. На титульній сторінці роботи вказати назву конкурсу, назву і жанр роботи, зазначити повні дані про учасника, контактні дані навчального закладу, дані про керівника дитини.

Про проведення заочного конкурсу «Юні літератори Волині»

Відповідно до листа управління освіти і науки облдержадміністрації від 09.04.2015 року №1186/10/2-15, з метою виявлення та підтримки творчо обдарованої учнівської молоді, сприяння розкриттю її таланту, підвищення ролі естетичного виховання молоді і прищеплення їй любові до рідної мови та літератури, формування патріотичних почуттів засобами літературного слова у квітні-травні 2015 року Волинською обласною Малою академією наук спільно з управлінням освіти і науки Волинської облдержадміністрації проводиться обласний заочний конкурс «Юні літератори Волині».

До участі в районному етапі конкурсу «Юні літератори Волині» запрошуються учні загальноосвітніх навчальних закладів віком від 10 до 18 років.

Умови

проведення районного заочного конкурсу юних літераторів Волині

І. Мета та завдання конкурсу.

Виявлення та підтримка творчо обдарованої учнівської молоді та сприяння розкриттю її таланту; підвищення ролі естетичного виховання молодого покоління і прищеплення їй любові до рідної мови та літератури, формування патріотичних почуттів засобами літературного слова.

ІІ. Учасники конкурсу.

У конкурсі можуть брати участь учні загальноосвітніх навчальних закладів віком від 10 до 18 років.

ІІІ. Умови проведення конкурсу.

Конкурс проводиться у чотирьох номінаціях: проза, поезія, журналістика, казка. Тематика конкурсних робіт довільна: вияв власного духовного та емоційного світу, любов до родини, до рідного краю, до школи та своїх друзів; погляд на проблеми суспільства, власне бачення сьогодення, минулого та майбутнього України; змалювання цікавих подій та реальних людських доль, тощо – залежно від жанру.

До роботи обов'язково додається заявка, що оформлюється відповідно до зразка. В роботі обов’язково вказати номінацію, на яку подається робота.

Твори повинні бути чітко надруковані через інтервал 1,5 на папері формату А-4.

Обсяг робіт: проза, журналістика, казка – до 7 сторінок, поезія – 5-10 віршів.

Заявки на участь у конкурсі та роботи подаються в РМК у друкованому та електронному варіантах до 27 квітня 2015 року.

Звертаємо Вашу увагу на Лист МОН України від 13.03.2015 № 1/9-127 від 13.03.2015 «Щодо проведення нового конкурсу з відбору підручників для 4 і 7 класів».

Наголошуємо, що відповідно до Положення, платформою проведення нового конкурсу з відбору підручників для 4-х і 7-х класів є виключно репозитарій цифрового навчального контенту http://ua.lokando.com/start.php, що дає змогу вчителям самостійно зробити свій вибір (Лист МОН України).

Запити щодо Конкурсу, відбору підручників, голосування тощо на інших ресурсах не підлягають розгляду і виконанню.

Об`єднала Школа, дружня до дитини

«Сучасний стан системи освіти України», як зазначено у Концепції Школи, дружньої до дитини, «актуалізує питання створення загальноосвітніх навчальних закладів, здатних успішно функціонувати в європейському і світовому просторі», створення умов для розвитку і самореалізації кожної особистості, виховання покоління, здатного вчитися упродовж усього життя, створювати і розвивати цінності громадянського суспільства. Тому з метою обговорення даного питання, з метою обміну досвідом у Залізницькому НВК 26 лютого 2015 року було проведено районний семінар учителів основ здоров`я базових навчальних закладів з теми «Упровадження наскрізної ідеї формування здорового способу життя дітей та підлітків у діяльності Школи, дружньої до дитини».

Учасниками семінару стали вчителі основ здоров`я, фізичного виховання, керівники навчальних закладів, методисти районного методичного кабінету відділу освіти. На зустрічі було представлено моделі превентивної освіти навчальних закладів с. Залізниця (Кутинець С.Г., Данилик Р.П.), смт Любешів (Пасевич Л.В.), с. Седлище (Оліфірук Н.К.), с.Великий Курінь (Зімич Ю.С.), с. Бірки (Ліштван Л.І.). У цілому було представлено особливості формування превентивного виховного середовища освіти Любешівського району. Поліщук Н.А., науковий співробітник науково-дослідної лабораторії освітніх інновацій та координації діяльності РМК Волинського інституту післядипломної педагогічної освтіи, зробила підсумки проекту «Школа, дружня до дитини», учасниками якого стали 15 загальноосвітніх навчальних закладів району, та вручила дипломи учасників проекту, окремим освітянам – подяки Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти за активну громадську позицію, вагомий внесок у розвиток проектів Європейського Союзу «Зміцнення потенціалу Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів для поліпшення доступу до якісних послуг з профілактики ВІЛ/СНІДу у діяльності Шкіл, дружніх до дитини» та Глобального фонду «Посилення спроможності педагогів у забезпеченні дієвої профілактики ВІЛ/СНІДу, протидії стигмі й дискримінації». Переможцем конкурсу районного та всеукраїнського рівнів став педагогічний колектив Залізницького НВК.

Зустріч засвідчила, що байдужих у даному питанні немає, що педагогічні колективи спільно з батьками та громадськістю організовують співпрацю з метою формування у підлітків імунітету до негативних впливів соціального середовища, формування здорового способу життя, створення умов для забезпечення цілісного благополуччя дитини та її особистісного розвитку, упорядкування сприятливого шкільного середовища, налагодження партнерської взаємодії учасників навчально-виховного процесу.

У колі рідної сім’ї

Любити свого учня всяким: спокійним чи непосидючим, веселим чи сумним, талановитим чи не дуже, спілкуватися з ним, навчати й радіти - саме за таким правилом живуть учителі ЗОШ І ст. с. Проходи Аліна Павлівна Іванісік і Юрій Іванович Крисько – дорослі люди, в душах і очах яких, здається, назавжди поселилося дитинство. Мабуть, саме за це і люблять їх наймолодші жителі Країни Знань. А вони – справжні знавці людських душ, які безпомилково відрізнять щирість від фальші. І точно знають, що любов ця взаємна, бо вчителі у спілкуванні із школярами не опускаються до рівня дітей, а піднімаються до вершин дитинства…

Кажуть, що вчитель досягає вершини своєї праці тоді, коли має можливість учитися у своїх учнів. Першою вчителькою Ю.І.Криська була саме Аліна Павлівна. А тепер він разом зі своїм наставником крокує тернистими дорогами шкільного життя і на високому рівні демонструє вже свою професійну майстерність.

Аліна Павлівна – учитель за покликанням, творча, обдарована талантом життєвого оптимізму й людяності, благородна особистість, для якої сенсом усього життя стало виховання підростаючого покоління. Головним своїм завданням вважає виховати відповідального громадянина своєї країни, який знає її історію, цінує звичаї та традиції. Саме такими ми побачили її четвертокласників на уроці-реквіємі, присвяченому Тому, Хто звеличив і прославив Україну та був до останнього подиху борцем за кращу її долю, -Т.Г.Шевченкові. Діти показували глибокі знання творчості Великого Кобзаря. Разом зі своєю вчителькою відкривали для себе щось нове, досі незвідане. Вони майстерно демонстрували все це своїм гостям, якими були методист районного методичного кабінету відділу освіти Н.У.Шукалович, директор, завуч та педагоги ЗОШ І-ІІІ ст. с. Великий Курінь.

А.П. Іванісік на основі творчості Шевченка вчила своїх дітей добру, розуму, закладала в них оте зернятко людяності, взаєморозуміння, допомоги, щоб у майбутньому воно проросло і зробило з них справжніх людей.

Цього дня вчителька мала шанс отримати найбільшу нагороду для педагога - насолодитися плодами своєї праці. Адже в минулому її учень, а тепер колега Юрій Іванович, на високому рівні представив нашій увазі результати своєї роботи над проектом «У колі рідної сім’ї», учасниками якого були не тільки першокласники, а й їхні родини. Це сім’ї учнів Оласюка Дмитра, Клямарова Павла, Криська Олександра, Джуманюка Андрія. Вони розповіли нам про реліквії, які збереглися у їхніх родинах, про необхідність пам’ятати своїх предків. Глибоко вивчивши свої родоводи, представили їх у вигляді родових дерев. Цікаво було слухати розповіді цих родин про їхні сімейні цінності, про те, в чому вони вбачають щастя.

Тепла і невимушена атмосфера свята сприяла щирій розмові однодумців. Родини залюбки обмінювалися досвідом, думками, разом співали народні пісні. Адже ми всі добре знаємо, що с. Проходи славиться народними талантами та дзвінкими голосами. Глибоко всіх зворушила поезія «Пісня життя», яку надіслала з Житомирщини Надія Солошик-Ярута. Ця жінка родом з сім’ї Криськів, вона і досі своїми думками і серцем лине до рідної землі.

Цього весняного дня промінчики добра і любові торкнулися душі і дорослих, і дітей.

Керівник районного методичного об’єднання

вчителів початкових класів Раїса Григорівна Бондарчук


До уваги педагогів! Відділом освіти видано наказ "Про проведення районної виставки методичних і дидактичних матеріалів "Творчі сходинки педагогів Волині".

Районний семінар учителів світової літератури – зустріч із мистецтвом слова

Якщо вчитель має тільки любов до справи, він буде добрим учителем. Якщо вчитель відчуває тільки любов до учня, як батько, мати, він буде кращим за того вчителя, який прочитав усі книжки, але не відчуває любові ні до справи, ні до учня. Якщо вчитель поєднує в собі любов до справи і до учнів, він – досконалий учитель.

Такі слова стали за основу творчої співпраці вчителів світової літератури, російської мови та учнів ЗОШ І-ІІІ ст. с. Ветли. А результати цієї співпраці було продемонстровано в ході проведення районного семінару вчителів світової літератури та російської мови, який відбувся 21 січня 2015 р. Тема семінару «Формування ключових компетентностей учнів на уроках світової літератури та російської мови», якою були об’єднані усі заходи, є актуальною і дає можливість показати шляхи реалізації «Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти».

У ході проведення семінару вчителем російської мови Юхимук Л.Г. було презентовано урок російської мови у 8 класі «Відокремлені означення, виражені дієприкметниковими зворотами. Читаємо: ділимо текст на частини, визначаємо головну думку тексту», вчителем світової літератури Марчик О.П. – урок світової літератури у 10 класі «Сюжет повісті Р.Баха «Чайка Джонатан Лівінгстон» як філософська метафора людського буття. Втілення прагнення до високої мети в образі чайки Джонатан» та філологічний брейн-ринг.

Уроки літератури та мови вирізняються з-поміж інших шкільних занять тим, що допомагають читачам пізнати світ, знайти своє місце в ньому, виконують головну роль у формуванні характеру, етичних смаків, світогляду школярів. Уроки і захід у Ветлівській школі засвідчили, що учні під керівництвом своїх наставників уміють самостійно ознайомлюватися з творами мистецтва слова та сприймати духовні цінності людства, осмислювати та вирішувати різноманітні проблеми, порушені у художніх творах, проводити паралель із сьогоденням. Важливу роль було відведено книзі як основному джерелу пізнання світу, пошуку та самовдосконалення, що є дуже важливим сьогодні, у час інформаційно-комп`ютерних технологій.

Учасники семінару були приємно вражені створеними комфортними умовами навчання, естетичним виглядом школи, та найголовніше – результатами творчої співпраці учителів світової літератури, російської мови та їхніх вихованців.

З Новим роком, добрі люди!
Хай із Вами завжди буде
Запашна, смачна хлібина,
Щастям сповнена година,
Сіль жадана на столі,
МИР і спокій на землі!

ДЛЯ ОПРАЦЮВАННЯ! КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТКУ ОСВІТИ УКРАЇНИ НА ПЕРІОД 2015-2020 років

Готуємося до школи разом

Реформування системи загальної середньої освіти, визнання обов`язковості дошкільної освіти для дітей старшого дошкільного віку потребують трансформації старих та пошуку нових підходів до розв`язання комплексних завдань, одним із яких є забезпечення наступності та перспективності між дошкільною та початковою ланками освіти. Забезпечити наступність і перспективність допоможе єдність, взаємозв`язок у роботі педагогічних колективів навчальних закладів та узгодженість мети, змісту, методів у роботі з дітьми старшого дошкільного та молодшого шкільного віку з урахуванням їхніх вікових особливостей.

З метою забезпечення безперервності освітнього процесу, досягнення високої якості освіти, створення сприятливих умов для переходу дітей від однієї освітньої ланки до іншої 10 вересня 2014року на базі перших класів НВК смт. Любешів відбувся районний семінар для завідувачів дошкільних закладів Любешівщини, на якому вчителі школи та вихователі дошкільних закладів мали змогу поділитися досвідом роботи, окреслити коло актуальних проблем та спланувати спільні заходи для їх розв`язання.

Учасники семінару дійшли висновку, що забезпечити наступність допоможе тісне співробітництво між педагогами дошкільних навчальних закладів і вчителями початкових класів за трьома напрями: інформаційно-просвітницьким, методичним та практичним.

Методичні діалоги

Зростання соціальних вимог до школи зобов’язує до систематичного вдосконалення та підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Сучасна школа потребує педагога нового типу - вчителя-дослідника, новатора.

Тому одночасно з традиційними формами методичної роботи практикуємо і нетрадиційні. Це, зокрема, проведення методичного діалогу «Формування та розвиток професійно-особистісного іміджу педагогів початкової ланки освіти», який відбувся 31 жовтня 2014 року та приурочений до Дня початкової освіти.

Мета методичного заходу – обмін досвідом роботи, підвищення професійної компетентності педагогів, стимулювання готовності вчителів до успіху в професійній діяльності.

Захід нікого не залишив байдужим. Учасники методичного діалогу (а це були керівники шкільних методичних об’єднань та молоді вчителі району) зазначили, що участь у методичних заходах такого роду сприяє розвитку креативності учителів та їх творчих здібностей, підвищенню ерудиції, позбавленню психологічного напруження та професійно-особистісному зростанню.

Нові здобутки у конкурсах

З метою виховання в учнівської молоді національної гідності, патріотизму, шанобливого ставлення до ветеранів війни і праці, людей похилого віку та активізації пошуково-дослідницької роботи в ЗНЗ району в жовтні проведено районний етап конкурсу «Дорогами слави і безсмертя», присвячений 70-річниці звільнення України від фашистських загарбників. Відзначені роботи учнів ЗОШ І-ІІІ ст.с.Залаззя, Бірки, Велика Глуша, Великий Курінь. Робота Сірець Софії – НВК смт.Любешів (кер.С.А.Оласюк) відзначена на обласному етапі конкурсу.

Педагоги району використовують у виховній роботі з учнями кращі традиції та звичаї українського народу, зокрема, традиції, пов'язані з хлібом, дбайливим ставленням до результатів людської праці. Так, 15-17 жовтня у м.Київ відбувся Всеукраїнський фестиваль «Українська паляниця» (проходить 1 раз у 5 років), де учні ЗОШ І-ІІІ ст. с.Велика Глуша, учасники гурту «Косарики» (вихованці БДЮТ) здобули І місце ( керівники: Видерко М.І., Миколаюк Н.І.).

Психолого-педагогічний супровід індивідуального навчання

Четвертого листопада 2014 року на базі РМК відбулось засідання «Школи професійної адаптації молодого спеціаліста психологічної служби» на тему «Основні етапи психолого-педагогічного супроводу індивідуального та інклюзивного навчання дітей з порушеннями психофізичного розвитку в умовах початкової та середньої освіти». Під час засідання молоді фахівці психологічної служби отримали методичну допомогу щодо особливостей організації роботи практичного психолога та соціального педагога з даного питання з урахуванням специфіки їхньої роботи, з питань оформлення основної та звітної документації, співпраці з районною ПМПК. Особлива увага зверталась на надання психологічної допомоги дітям, які мають вторинні відхилення у поведінці, на складання психологічної характеристики рівня розвитку пізнавальних процесів та особистісних якостей учня. На засіданні кожен фахівець мав змогу поставити запитання, які виникають у нього під час організації індивідуальної та групової діяльності у навчальному закладі, поділитись основними труднощами, з якими зустрічається під час консультування батьків, які виховують дітей з особливими потребами.

Молоді спеціалісти служби отримали домашнє завдання: відвідати заняття у наставника, опрацювати детальніше нормативно-правову документацію про організацію психологічного і соціального супроводу в умовах інклюзивного навчання, провести у своєму навчальному закладі групове заняття з елементами тренінгу і на наступному засіданні Школи презентувати його результати.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

пр. Перемоги, 10, м. Київ, 01135, тел. (044) 481- 32 -21, факс (044) 236-1049

E-mail: ministry@mon.gov.ua, код ЄДРПОУ 38621185

Від _25.07.2014_№ _1/9-376_

На № від

Департаменти (управління) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій

Ректорам (директорам) обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, Київського університету

імені Бориса Грінченка

Про методичні рекомендації з питань

організації виховної роботи у

навчальних закладах у 2014/2015

навчальному році

Міністерство надсилає для практичного використання методичні рекомендації з питань організації виховної роботи у навчальних закладах у 2014/2015 навчальному році.

Просимо довести їх до відома керівників навчальних закладів та педагогічних працівників.

Рекомендації будуть розміщені на сайті МОН www.mon.gov.ua та на сайті Інституту інноваційних технологій і змісту освіти www.iitzo.gov.ua.

Додаток на 9 арк.

Заступник Міністра Павло Полянський

Березіна Н. О., 481-32-31

Корецька Л. В., 248-21-38

Додаток до листа Міністерства освіти і науки України від 25.07.14 №1/9-376

Методичні рекомендації з питань організації виховної роботи

у навчальних закладах у 2014/2015 навчальному році

Також важливо підтримувати учнів у формуванні позитивних методів подолання стресу та страху, допомагати їм обрати оптимальні стратегії для тієї чи іншої ситуації. Першочергово необхідно з'ясувати, які саме методи і стратегії раніше допомагали їм долати страхи чи інші негативні емоції.

В навчальних закладах украй важливу роль відіграє мікроклімат у колективі. Педагоги мають бути спокійні й виважені.У цьому їм допоможуть звичайні розмови: обговорення домашнього завдан­ня і т.п.. При цьому необхідно уникати додаткового тиску на дітей. Будь-яка поведінка, що може зашко­дити чи відволікати їх, є неприпустимою.

Враховуючи велику кількість загиблих, варто оголошувати хвилину мовчання, наприклад, на початку уроку і пояснювати дітям, що так вшановуються загиблі й постраждалі.

У навчальному закладі необхідно мати інформацію про системи переадресації для дітей, що можуть потребувати додаткової допо­моги і підтримки. Такі послуги можуть надаватися як на базі школи, так і спеціалістами державних установ, професійних та громадських організацій. Якщо в одного з учнів спостерігаються серйозні проблеми, що не зникають з плином часу, такій дитині варто надавати спеціалізовану допомогу.

Особливу увагу педагогічні працівники повинні приділяти також власному самопочуттю: не забувати піклуватися про власне емоційне та фізичне здоров'я. Діти, які бачать довкола себе впевнених, спокій­них та бадьорих дорослих, швид­ше повертаються до норми.

Події останніх місяців показали необхідність соціально-психологічного захисту і психологічної допомоги як окремим людям, так і цілим соціальним групам.

Діти, їхні родини потребують психологічної, подекуди психіатричної допомоги, медичного супроводу або реабілітації, моральної підтримки. Від того, як родина переживе шок від втрати члена сім'ї, значною мірою залежатиме те, як складеться подальша доля для членів такої родини. Душевні страждання, які пережили і переживають сім'ї Небесної сотні, загиблих військових, силовиків, Національної гвардії, жителі Одеси, цивільне населення Криму, Донбасу і всієї країни, не лікуються миттєво. Спільними зусиллями Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи, Професійної асоціації дитячих аналітичних психотерапевтів, Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна», Всеукраїнської громадської організації «Жіночий консорціум України» розроблено методичні рекомендації «Соціально-педагогічна та психологічна робота з дітьми у конфліктний та пост-конфліктний період». Книга містить рекомендації з організації діяльності з дітьми в період переживання соціально-політичних конфліктних та постконфліктних ситуацій. Окрему увагу також приділено роботі з педагогічними працівниками та батьками. Скористатися електронною версією зазначених методичних рекомендацій можна на сайті Українського науково-методичного центру практичної психології та соціальної роботи МОН і НАПН України: psyua.com.ua.

У цьому контексті, важливим є формування просоціальної поведінки підлітків. Підвищена чутливість до подій, що відбуваються - є передумовою формування просоціальної поведінки, що своєю чергою здійснюється шляхом впливів між вихованням у сім`ї та взаємодією учня у школі. Результат внутрішньої діяльності дитини над власними переживаннями та певна реакція на покарання чи похвалу допомагають сформувати основи просоціальної поведінки. Її форми різноманітні: від простої люб'язності до серйозної благодійної допомоги, яку надає людина іншим людям.

Задля консолідації суспільства необхідно посилити національно-патріотичний характер навчання та виховання, передбачивши використання у виховній роботі з учнями кращих традицій та звичаїв Українського народу.

Для прикладу, проявами патріотизму є громадянський вчинок юних нахімовців, які під час перепідпорядкування Севастопольської військово-морської академії Російській Федерації на знак протесту заспівали Державний Гімн України, поведінка учнів Української гімназії у м. Сімферополь. Безперечним прикладом патріотичного виховання є сучасні військові.

Необхідно планувати виховну роботу так, щоб допомогти дитині визначити, чим саме її сім'я, школа, вулиця, місто найкращі. Чому наша країна нам дорога. Давати дітям необхідно таку інформацію, що її діти здатні зрозуміти і обговорити зі своїми друзями.

Основним документом у сфері освітньої політики щодо патріотичного виховання підростаючого покоління є Концепція національно-патріотичного виховання молоді, затверджена спільним наказом Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерства оборони, Міністерства культури і туризму, Міністерства освіти і науки від 27.10.2009 № 3754/981/538/493 .

Зусилля педагогів мають бути спрямовані на реалізацію проектів щодо виховання учнів у дусі патріотичного обов'язку, готовності до військової служби та захисту України, повазі до чинного законодавства та засад демократичної, правової держави.

Крім того, під час організації навчально-виховного процесу необхідно дотримуватись приписів наказу Міністерства від 07.09.2000 № 439 «Про затвердження Рекомендацій щодо порядку використання державної символіки в навчальних закладах України».

Одним із дієвих засобів національно-патріотичного виховання є проведення дитячих та молодіжних ігор у позаурочний час таких, як всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра „Сокіл” („Джура”), фізкультурно-оздоровчий патріотичний комплекс школярів України “Козацький гарт” тощо.

Варто активізувати діяльність історичних клубів в школах, ліцеях, коледжах, де учні матимуть можливість глибше ознайомитись зі сторінками нашої історії, відчути самобутність та неповторність культури представників всіх націй, що становлять українську політичну націю.

Під час проведення виховних заходів з молоддю доцільно використовувати навчальні дебати, що є важливим засобом розвитку в учнів критичного мислення та навичок аргументованого висловлювання.

Особливої уваги потребують питання превентивного виховання, які передбачають впровадження системи підготовчих та профілактичних дій педагога, спрямованих на запобігання формуванню в учнів негативних звичок, рис характеру, проявів асоціальної поведінки.

Проведений моніторинг стану кримінальних правопорушень свідчить про те, що превентивне виховання потребує удосконалення.

Так, упродовж 6-и місяців 2014 року в Україні 3296 неповнолітніх вчинили кримінальні правопорушення (досудове розслідування за якими закінчено). Із них: 1518 учнів загальноосвітніх навчальних закладів; 845 учнів професійно - технічних навчальних закладів.

Характерною ознакою криміногенної ситуації в підлітковому середовищі є зміна її структури в бік зростання корисливих злочинів. Найпоширенішими злочинами залишаються крадіжки, тобто майнові злочини, які складають 60 % від усіх злочинів, скоєних підлітками (статистичні дані в розрізі регіонів додаються).

Виховання емоційної культури та конструктивної поведінки особистості є одним із ключових пунктів виховного процесу сучасної школи. Його актуальність обумовлена підвищеним рівнем тривожності школярів. Проявляється це у стресі, тривозі, агресії, особистісних розладах. Існує необхідність вчити дітей толерантному ставленню одне до одного, проводити роботу з розвитку комунікативних навичок спілкування.

Необхідно також налагодити взаємодію з органами внутрішніх справ щодо ефективної профілактики із застосуванням відновних практик для запобігання конфліктам та іншим негативним проявам учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

При плануванні превентивної роботи радимо взяти до уваги інформацію, яка характеризує соціологічний портрет сучасної дитини.

Так, упродовж 2009-2013 років Центром науково-освітніх інновацій та моніторингу м. Києва проведено ряд досліджень, у контексті яких вивчалися питання морально-духовного та етичного спрямування.

Характерологічний портрет чотирнадцяти-п’ятнадцятирічних підлітків визначився такою шкалою цінностей:

чесність, правдивість (82%);

почуття гумору (65%);

повага до інших (58%) та доброта (57%).

Найменш цінними рисами особистості сучасні підлітки вважають гордість (5,3%), практичність (9,6%), самокритичність (10,4%) і толерантність (16,2%). Те, що толерантність підлітки поставили на останнє місце, свідчить, що школа явно не доопрацьовує.

Тривожним показником є те, що кожний п’ятий 14-15 - річний респондент цінує в людях уміння досягти бажаного будь-якою ціною та виплутатися з будь-якої ситуації; 17 % опитаних вважають, що поводитися треба так, щоб насамперед було зручно їм.

Зусилля педагогів мають бути спрямовані на формування в учнів відповідальності, правомірності шляхів і засобів їх реалізації, моральних якостей, які б регулювали їхню поведінку.

Важливим в питаннях профілактики дитячої жорстокості та насильства є проведення належного сімейного виховання, відродження сімейних цінностей, підвищення ваги виховної функції сім'ї та підняття її авторитету, підготовка підростаючого покоління до дорослого, сімейного життя.

Орієнтація на сімейні цінності корелюється із результатами дослідження, проведеного у березні 2013 року Київським інститутом і проблем управління ім. Горшеніна: більшість молодих українців (65,3%) вважають сім'ю важливішою в житті, у порівнянні з кар'єрою. Цей факт є свідченням того, що попри глобалізацію сучасної цивілізації, українці ментально залишаються зорієнтованими на родинні цінності.

Актуальною є систематична й послідовна педагогізація батьківської громадськості, оскільки члени сім’ї – це перші вихователі дитини. У навчально-виховному процесі необхідно враховувати, що вплив сім’ї на підростаючу особистість залежить від багатьох факторів, а саме: склад сім’ї (повна – неповна, наявність членів старшого покоління); побутові умови; морально-психологічний клімат; соціальна орієнтація; загальна культура; забезпечення єдності вимог до дитини усіх членів сім’ї; характер спілкування батьків із дитиною; єдність сімейних інтересів.

Цілеспрямована робота має проводитися щонайменше у двох напрямах: педагогічна просвіта батьків з використанням сучасних форм і методів та активне залучення їх до виховної роботи; підготовка підростаючого покоління до дорослого, сімейного життя.

Вченою радою Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України схвалена Концепція сімейного виховання в системі освіти України «Щаслива родина» (протокол № 9 від 14 листопада 2012 року), що містить основні положення щодо підготовки молоді до щасливого подружнього життя та формування відповідального батьківства. Документ також передбачає психолого-педагогічну просвіту батьків і їх активне залучення до роботи з дітьми в школі, створення сімейних клубів.

Рекомендуємо впроваджувати у навчальних закладах програми підготовки молоді до подружнього життя та формування відповідального батьківства. Зокрема, розроблено комплекс навчальних програм сімейного виховання «Сімейні цінності» для 8–9 класів (9, 17, 35, 70 годин), схвалений для використання у загальноосвітніх навчальних закладах (лист Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України від 03.07.2012 р. № 14.1/12-Г-156); навчально-методичний посібник до навчальної програми «Сімейні цінності»(35 годин) для педагогічних працівників (лист Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України від 15.05.2013 р. № 14.1/12-Г-166). Методичні матеріали з цієї проблематики розміщено на офіційному сайті Інституту інноваційних технологій і змісту освіти (www.iitzo.gov.ua) у розділі «Навчально-методичне забезпечення виховної роботи».

З огляду на ймовірність швидкоплинної зміни ситуації, навчальним закладам у взаємодії з органами державної влади, батьківською громадськістю, неурядовими організаціями бути готовими гнучко реагувати на прояви тих чи інших тенденцій, застосовувати сучасні інформаційні та інші технології задля надання психологічної та педагогічної допомоги дітям та їх батькам.

Додаток до листа Міністерства освіти і науки України від 25.07.14№1/9-376

Відомості
про кримінальні правопорушення, вчинені неповнолітніми, за якими закінчено досудове розслідування за 6 місяців 2014 року

p

Найменування регіонів
та залізниць

всього

З НИХ

тяжких та особливо тяжких злочинів

умисне вбивство
(та замах)

умисне тяжке тілесне ушкодження

Згвалтування
(та замах)

Грабіж

Розбій

шахрайство

вимагання

крадіжка

хуліганство

Автономна Республіка Крим

Вінницька область

127

52

1

1

7

80

6

Волинська область

125

56

2

8

2

4

1

75

2

Дніпропетровська область

414

229

3

2

2

48

5

15

225

5

Донецька область

495

212

1

4

42

9

11

2

322

12

Житомирська область

227

113

1

1

10

2

6

143

4

Закарпатська область

141

89

1

10

2

103

1

Запорізька область

250

126

1

1

14

20

15

135

9

Івано-Франківська область

101

39

1

6

7

62

6

Київська область

167

75

1

3

1

7

97

5

місто Київ

156

49

1

2

14

5

3

2

82

4

Кіровоградська область

163

67

4

7

1

6

110

4

Луганська область

304

144

3

3

27

4

8

1

190

3

Львівська область

164

68

1

14

7

3

94

7

Миколаївська область

243

112

1

25

2

6

147

3

Одеська область

418

211

3

1

23

5

6

282

4

Полтавська область

136

49

2

1

11

10

79

1

Рівненська область

100

36

8

1

1

1

61

2

місто Севастополь

Сумська область

222

89

1

1

15

1

2

2

122

8

Тернопільська область

55

27

1

4

2

26

5

Харківська область

308

126

4

1

43

7

6

193

6

Херсонська область

121

47

1

1

13

3

80

Хмельницька область

102

49

1

14

1

1

53

1

Черкаська область

100

39

1

3

6

1

4

60

1

Чернігівська область

107

50

1

2

8

3

2

46

2

Чернівецька область

56

21

2

45

Усього по УМВС

4802

2173

25

37

5

386

69

127

12

2912

101

Донецька залізниця

29

6

1

22

Львівська залізниця

11

3

5

Одеська залізниця

7

1

2

2

Придніпровська залізниця

6

2

2

4

Південно-Західна залізниця

18

6

1

10

Південна залізниця

13

5

3

2

2

Усього по залізницях

84

22

5

3

45

4

Усього по Україні

4886

2195

25

37

5

391

72

127

12

2957

105

Відомості
про неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення (досудове розслідування за якими закінчено)

Найменування регіонів
та залізниць

Усього

з них

учні загальноосвітніх навчальних закладів

учні професійно-технічних навчальних закладів

Автономна Республіка Крим

Вінницька область

113

65

27

Волинська область

84

37

29

Дніпропетровська область

276

112

73

Донецька область

331

145

94

Житомирська область

173

72

38

Закарпатська область

100

54

19

Запорізька область

186

72

34

Івано-Франківська область

89

36

33

Київська область

102

39

22

місто Київ

103

39

20

Кіровоградська область

122

54

47

Луганська область

197

100

57

Львівська область

146

78

34

Миколаївська область

159

81

45

Одеська область

180

94

21

Полтавська область

98

37

30

Рівненська область

94

45

22

місто Севастополь

Сумська область

134

72

42

Тернопільська область

41

15

13

Харківська область

180

84

47

Херсонська область

81

55

8

Хмельницька область

57

25

24

Черкаська область

81

30

19

Чернігівська область

72

33

21

Чернівецька область

34

19

8

Усього по УМВС

3233

1493

827

Донецька залізниця

22

12

6

Львівська залізниця

6

1

3

Одеська залізниця

7

2

Придніпровська залізниця

7

4

2

Південно-Західна залізниця

10

2

3

Південна залізниця

11

6

2

Усього по залізницях

63

25

18

Усього по Україні

3296

1518

845

Через проектні технології до здоров`я

10 червня 2014 року відповідно до плану роботи Волинського ІППО та РМК відділу освіти Любешівської РДА відбулася конференція «Актуальні питання формування здорового способу життя та профілактики шкідливих звичок дітей і підлітків: підсумки реалізації проектів за підтримки Глобального фонду та Європейського Союзу».

Ключовими напрямами для обговорення на конференції були:

1. Реалізація завдань всеукраїнських превентивних проектів у базових навчальних закладах Любешівського району.

2. Здоровий спосіб життя. Його вплив на формування сім’ї у суспільства. Використання матеріалів інтерактивної методики «Маршрут безпеки» у формуванні здорового способу життя та профілактиці шкідливих звичок.

3. Реалізація завдань соціального проекту «Fair Play — Чесна гра».

4. Психологічний супровід впровадження соціальних проектів.

5. Презентація моделей превентивної освіти «Школа, дружня до дитини».

У відкритті конференції взяли участь: Кух В.І., начальник відділу освіти Любешівської райдержадміністрації; Дяк Н.П., оперуповноважений групи кримінальної міліції у справах дітей Любешівської райдержадміністрації, Зімич Л.П., голова ради директорів, директор ЗОШ І-ІІ ст.. с. Березна Воля, Шукалович М.М., голова ради НВК смт Любешів.

На теоретичній частині конференції розглянуто питання реалізації завдань всеукраїнських превентивних проектів у базових навчальних закладах Любешівського району.

Швайко І.І., начальник служби у справах дітей Любешівської райдержадміністрації, зазначила, що одним із найбільш важливих державних пріоритетів в Україні є цінність людського життя та здоров’я. Навчити дітей берегти і зміцнювати своє здоров’я — одне з найважливіших завдань сучасної школи, яке має стати атрибутом будь-якої освітньої діяльності у навчальному закладі і поза його межами. Крім того, до цього спонукає і районна статистика про сім`ї, які опинилися в скрутних життєвих обставинах часто саме через зловживання алкоголем, небажання стати на шлях виправлення.

Радкевич Л.А., завідувач районного методичного кабінету відділу освіти Любешівської райдержадміністрації зупинилася на питаннях упровадження проектних технологій у навчально-виховному процесі та їх вплив на здоров`я школярів. Важливим моментом є те, що 15 навчальних закладів Любешівського району працюють як базові у рамках реалізації всеукраїнських проектів «Зміцнення потенціалу Всеукраїнської спілки вчителів і тренерів для поліпшення доступу до якісних послуг з профілактики ВІЛ/СНІДу» за підтримки Європейського Союзу та «Посилення спроможності педагогів у забезпеченні дієвої профілактики ВІЛ/СНІДу, протидії стигмі і дискримінації» за фінансування Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією. Обидва проекти спрямовані на виконання заходів Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки.

У цілому щодо участі навчальних закладів у проектах (в т.ч. соціальних), то шестирічний досвід роботи уже дав вагомі результати. Першість у цій ділянці роботи тримає Залізницький НВК. До участі в соціальних проектах долучалися також ЗОШ І-ІІІ ст. с. Селище та ЗОШ І-ІІ ст. с. Дольськ.

З метою належної підготовки, організації роботи над проектами районною методичною службою було визначено головні завдання:

1. Сприяти роботі навчальних закладів та надавати методичну допомогу в організації навчально-виховного процесу та забезпеченості нормативно-правової бази державної, галузевої та внутрішньої чинності, надаванні звітності.

2. Продовжити роботу над створенням та обладнанням тренінгових кабінетів з метою впровадження превентивних проектів: за курсом «Захисти себе від ВІЛ» та виховною програмою «Чесна гра» відповідно до Положення про тренінговий кабінет.

3. Розширювати мережу закладів щодо впровадження превентивних проектів за курсом «Захисти себе від ВІЛ» та виховною програмою «Чесна гра».

Поліщук Н. А., науковий співробітник науково-дослідної лабораторії освітніх інновацій Волинського ІППО, координатор проектів, наголосила, що на базі навчальних закладів Любешівського району запроваджені європейські стандарти якісної превентивної освіти на засадах розвитку життєвих навичок, спрямовані на підвищення рівня знань, умінь і навичок протидії негативним явищам та формування відповідальної поведінки. Заняття з формування навиків здорового способу життя проводять педагоги, психологи, керівники гуртків, соціальні педагоги, які пройшли спеціальну підготовку і мають досвід використання інтерактивних методів навчання при роботі з підлітками.

Кутинець С. Г., директор Залізницького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст — дитячий садок», поділився досвідом реалізації завдань соціального проекту «Fair Play — Чесна гра». Сергій Григорович зазначив, що серед 50 тис. юнаків і дівчат із різних областей України, які приєдналися до проекту «Fair Play — Чесна гра» у 2012-2014 роках, є 987 учнів із ЗОШ Любешівського району, 1041 учень ЗОШ міста Луцька, 246 учнів Камінь-Каширського, 748 учнів Ратнівського районів Волинської області. У проекті беруть участь школярі 102 шкіл області, підготовлено 209 тренерів. У вересні 2013 року з робочим візитом у рамках проекту «Fair Play — Чесна гра» побувала регіональний координатор із м. Києва Наталія Герез.

Школи району продовжують роботу над проектом, проводять заняття за зазначеним курсом. Адже «Fair Play — Чесна гра» це:

- зміцнення здоров’я;

- розвиток шкільного футболу;

- профілактика ВІЛ;

- толерантність, повага, успіх, перемога, дружба.

Думку директора школи продовжив Абрамович М. В., учитель фізичної культури Залізницького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст — дитячий садок». Він розповів, що участь у проекті «Fair Play — Чесна гра» дала можливість підвищити професійну майстерність, оволодіти новими методами і прийомами роботи з учнями, а саме: використовувати спортивні ігри, керувати ними з особливим тактом, витримкою, умінням, поєднуючи ці якості з вимогливістю; проводити заняття у парі з учителем основ здоров’я та практичним психологом, реалізовуючи цілі формування здорового способу життя та профілактики шкідливих звичок.

Пасевич Л. В., заступник директора з виховної роботи НВК смт Любешів, наголосила на важливості використання матеріалів інтерактивної методики «Маршрут безпеки» у формуванні здорового способу життя та профілактиці шкідливих звичок.

Про тренінг як ефективний метод групової роботи, його особливості детально розповів директор ЗОШ І-ІІІ ст. с. Люб’язь Кух М.В. Оволодіння тренінговими методами роботи, взагалі, змінило бачення навчально-виховного процесу. Такі заняття допомагають вчити цікаво, творчо, а учням – вчитися із задоволенням. На тренінгах реалізується одна із основних потреб підлітків – потреба у спілкуванні, належності до групи, дружніх стосунках та повазі. Причому сенс роботи вчителя полягає в тому, щоб не домінувати, а лише спрямовувати і регулювати діяльність учнів.

Не завжди вдається викликати відвертість учасників тренінгу, усунути психологічні бар’єри і здолати відчуження. Навчити дітей легше висловлювати свої думки, обговорювати проблеми, приймати рішення допомагає практичний психолог. Тому Матвійчук М.М. практичний психолог ЗОШ І-ІІІ ст. с.Залаззя поділилася досвідом про психологічний супровід впровадження соціальних проектів, про особливості роботи з кожною дитиною як особистістю.

Про організацію життєдіяльності учнівського колективу з позиції здорового способу життя та профілактики шкідливих звичок повідомила Андрусик С. І., заступник директора з виховної роботи ЗОШ І-ІІІ ст с. Бихів.

Практична частина конференції розпочалася з презентацій моделей превентивної освіти «Шкіл, дружніх до дитини». Моделі презентували: Плюсик Л.В., заступник директора з виховної роботи ЗОШ І-ІІІ ст. с.Деревок, Клімчук І.Ф., заступник директора з виховної роботи ЗОШ І-ІІІ ст. с.Люб’язь, Кутинець С.Г., директор Залізницького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. — дитячий садок».

Присутні почули, побачили й дізналися чимало цікавого й корисного. Бо мають спільну мету: підростаюче покоління має зростати здоровим і щасливим.

Свято вшанування переможців і учасників

конкурсу «Учитель року - 2014»

Той, хто хоче змінити світ,

повинен починати з себе

Саме ці слова стали девізом районного свята вшанування учасників і переможців конкурсу «Учитель року - 2014», яке проходило в стінах НВК смт Любешів 28 травня 2014 року.

Сьогодення вимагає від кожного вчителя відповідальності за свою роботу, відмови від шаблонних форм і методів роботи, уміння творчо будувати навчально-виховний процес. Головне – вчитель має бути творчою особистістю. Творчим може бути і молодий вчитель, і учитель з великим педагогічним стажем. «Учитель року» - це і конкурс професійної майстерності, і свято вчительської душі. Значення конкурсу величезне: він допомагає визначити кращих педагогів, підвищує статус педагогічної професії, привертає увагу громадськості до проблеми освіти.

У цьому році боротьба за звання найкращого педагога у п’яти номінаціях («Початкові класи», «Світова література», «Географія», «Трудове навчання», «Директор школи») була нелегкою, адже в конкурсі професійної майстерності взяли участь 29 педагогів із 19 шкіл. Таких, котрі вміють перетворити сіру буденність на незвіданий шлях до зірок, котрі гідно пройшли непрості випробування, щоб скласти іспит на професійну майстерність.

Крок за кроком, етап за етапом найсильніші підіймалися на вершину педагогічної майстерності. Перемога на кожній сходинці вагома і знаменна: адже кожен із конкурсантів став «обличчям» рідної школи, села або селища, а то й району.

У номінації «Початкові класи» цю відповідальність взяли на себе такі вчителі: Гриневич І.Ф. – учитель ЗОШ І ст. с. Рудка; Домарацька О.Л. – учитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Деревок; Прокоп’юк Л.М. – учитель НВК смт Любешів; Савчук І.Г. – учитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Бихів; Саливончик С.М. – учитель ЗОШ І-ІІ ст. с. Щитинь. Переможцем визнано вчителя Любешівського НВК Людмилу Василівну Пасевич.

Конкурсантами номінації «Світова література» стали такі педагоги: Ковальчук В.П.– учитель ЗОШ І-ІІ ст. с. Березичі; Ковалик Т.І. – учитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Бірки; Шоломіцька М.І. – учитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Деревок; Лавринюк Т.І. – учитель І-ІІІ ст. с. Залаззя; Курганович М.С. – учитель НВК смт Любешів; Остимчук С.В. – учитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Судче; ОжелівськаВ.О. – учитель І-ІІ ст. с. Дольськ. Переможець – учитель ЗОШ І-ІІ ст. с. Люб’язь Ірина Федорівна Клімчук.

У номінації «Географія» перед нами постали: Кузьмич Н.С. – учитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Гірки; Редько Л.В. – учитель НВК смт Любешів; Кузьмич Н.П. – учитель ЗОШ І-ІІ ст. с. Березна Воля; Оласюк Я.В. – учитель ЗОШ І-ІІ ст. с. В’язівне. Переможцем в даній номінації визнано вчителя ЗОШ І-ІІІ ст. с. Ветли Віру Гнатівну Ярмолюк.

У номінації «Трудове навчання» брали участь такі вчителі: Зімич Ю.С. – учитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Великий Курінь; Ковальчук І.В. – учитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Деревок; Корець В.П. – учитель НВК смт Любешів; Корець О.В. – учитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Велика Глуша; Ліштван Л. І. – учитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Бірки; Руднік С.І. – учитель ЗОШ І-ІІ ст. с. Воля Любешівська; Якимець Т.В. – учитель ЗОШ І-ІІ ст. с. Березна Воля. Переможець – учитель НВК с. Залізниця Сергій Васильович Ковалик.

Сучасного керівника іноді називають соціальним архітектором, підкреслюючи цим його призначення – будівництво культури навчального закладу. Креативними будівничими освітянських колективів є директори шкіл, які стали учасниками районного конкурсу «Учитель року - 2014» у номінації «Директор школи». Це – Капець В.П., директор ЗОШ І-ІІІ ст. с. Березичі, і переможець районного конкурсу в даній номінації Микола Васильович Кух, директор ЗОШ І-ІІІ ст. с. Люб’язь.

Переможці всіх номінацій стали учасниками обласного етапу конкурсу. Приємно відзначити, що Василь Петрович Капець став номінантом «Кращий директор-методист», Ірина Федорівна Клімчук із Люб’язя – номінант «Креативний учитель», а Сергій Васильович Ковалик – лауреат в номінації «Трудове навчання».

З вітальними словами до учасників свята звернулися заступник голови районної державної адміністрації Пушкін А.Ф., голова районної ради П.Н. Нагорний, начальник відділу освіти РДА, голова оргкомітету конкурсу «Учитель року - 2014» Кух В.І., а також голова райкому профспілки працівників освіти Гарбар Н.А. Вони подякували найкращим педагогам району за сумлінну працю, високий професіоналізм, неповторність та творчу наснагу. Висловили свої сподівання, що учасники свята не зупинятимуться на досягнутому, а ще неодноразово проявлять себе в таких та інших освітянських конкурсах.

Ведучими цього свята були завідуюча райметодкабінетом відділу освіти Л.А. Радкевич та вчитель ЗОШ І ст. с. Проходи Ю.І. Крисько, які дарували присутнім свої посмішки, хороші та щирі слова.

Урочисте дійство розпочав учень Любешівського НВК Олег Гладич піснею «Черешневий сад». Веселий настрій протягом всього свята своїми чарівними голосами підтримували учениця ЗОШ І-ІІ ст. с. Підкормілля Мирослава Котюга, вихованки НВК смт Любешів Даринка Рябіїк та Понікарчик Кароліна.

Свою любов, шану і повагу до конкурсантів-переможців висловили учнівські і вчительські колективи тих шкіл, де вони працюють, по-особливому представивши кожного з них.

Про сам перебіг змагань, про учасників і переможців кожної номінації із вдячністю і трепетом у душі розповіли члени районного журі: Н.У. Шукалович – методист районного методичного кабінету, С.І. Андрусик (ЗОШ І-ІІІ ст. с. Бихів), Г.І. Медведюк (НВК смт Любешів), В.М. Романчук (ЗОШ І-ІІ ст. с. Бірки), Л.П. Зімич (директор ЗОШ І-ІІ ст. с. Березна Воля). З їхніх слів присутні дізналися, що під час проведення уроків конкурсанти продемонстрували високу фахову майстерність, знання та володіння сучасними інноваційними технологіями. Педагоги розкрили особисті професійні знахідки, показали світ своїх захоплень, правильність підбору методів, прийомів та форм навчання, вміння активізувати учнів для вирішення тих завдань, які стояли перед школярами та вчителями.

Усі учасники конкурсу отримали грамоти та грошові винагороди від районного відділу освіти та профспілки працівників освіти.

Переможців районного та учасників обласного конкурсу «Учитель року - 2014» запросили до слова. Вони своїми виступами ще раз довели, що в кожного з них не згас, а ще яскравіше запалав вогонь таланту, неповторної творчої індивідуальності. Ці люди переконали всіх, що не міліє криниця освітянської душі, невичерпними є освітянські звитяги, інтелектуально багатою волинська земля. Це справжні лідери Любешівської педагогічної громади! Завзяті, творчі, сміливі, вони підтвердили беззаперечну істину: той, хто хоче змінити світ, повинен почати з себе.

Обласний семінар керівників експериментальних навчальних закладів об`єднав однодумців

25 квітня 2014 року район вже вчетверте за цей навчальний рік приймав гостей – освітян із області. На цей раз Залізницький НВК щиро вітав учасників обласного семінару – керівників експериментальних навчальних закладів. У семінарі взяли участь Хрупчик В.М., заступник голови районної ради, який розповів про співпрацю районної влади та освіти, Кух В.І., начальник відділу освіти, котрий детально проаналізував реалії та перспективи розвитку освіти Любешівщини. Завідувач РМК Радкевич Л.А. презентувала особливості роботи районного методичного кабінету щодо організації та здійснення інноваційної діяльності у навчальних закладах району.

Згідно з наказом управління освіти і науки ОДА від 03.11.2010 р. № 499 Залізницький НВК «Про проведення дослідно-експериментальної роботи у 2010-2015 роках та надання загальноосвітнім навчальним закладам статусу експериментальних навчальних закладів регіонального рівня» із 2010 р. у Залізницькому НВК здійснюється дослідно-експериментальна робота.

Тема семінару, над якою працювали його учасники, - «Створення освітнього середовища НВК для формування лідерської компетентності учнів». Інновації в освіті – це нововведення, що реалізуються у змісті, методах, прийомах і формах навчально-виховної та наукової діяльності, організації управління освітньою системою. Формування лідерської компетентності учнів – одне з основних завдань Залізницького НВК. Тож педагогічний та учнівський колективи представили свою роботу у різних напрямках. Директор НВК Кутинець С.Г. презентував модель освітнього середовища для формування лідерської компетентності учнів. Практичний психолог НВК Данилик Р.П. розповіла про супровід соціально-психологічною службою дослідно-експериментальної роботи у закладі. Про організацію діяльності учнівського самоврядування, роботу клубу «Лідер», про особливості сайту НВК розповіла заступник директора з виховної роботи Римарчук А.А. А вихованцями НВК було презентовано учнівський проект «Успішні люди мого села» (робота над проектом на даний час продовжується). Цікавою була і презентація діяльності скаутського загону. Заступник директора з навчально-виховної роботи Черевко І.О. та його вихованець із захопленням ділилися враженнями від пошукової роботи, якою вони займалися не лише упродовж навчального року, а й під час літніх канікул. Шеметило О.Г., вчитель української мови та літератури, разом із своїми вихованками представили роботу над проектом «Волинь і Любешівщина в житті Т.Г.Шевченка», одним із результатів реалізації якого була пропозиція учасників проекту щодо створення пам’ятника Т.Г.Шевченку у рідному селі Залізниця. І хоча робота над даним проектом завершилася ще у минулому навчальному році, школярів НВК не залишає надія на те, що пам’ятник Великому Кобзареві на Любешівщині таки буде. Усі виступи супроводжувалися фото, презентаціями, які іще більш яскраво засвідчили активне життя Залізницького НВК. На цьому завершилася теоретична частина семінару. Далі було не менш цікаво. Кутинцем С.Г., який уміло поєднує управлінську діяльність з учительською (є вчителем основ здоров`я), провів фрагмент заняття факультативного курсу «Формування здорового способу життя та профілактика ВІЛ/СНІДу». Після цього учасники семінару мали можливість спостерігати, як з учнями НВК (10 клас) проводилася інтерактивна вистава «Маршрути Безпеки» (проводили ПоліщукН.А., науковий співробітник дослідно-експериментальної лабораторії освітніх інновацій ВІППО, Радкевич Л.А., завідувач РМК, Кутинець С.Г., директор НВК, Данилик Р.П., практичний психолого НВК). Ще один фрагмент заняття «Твій вибір – твоя відповідальність» за виховною програмою «Fair Play – Чесна Гра» представили вчитель фізичного виховання Абрамович М. В. та практичний психолог Данилик Р.П.

Підсумки семінару провела Ткачук Н.М., кандидат педагогічних наук, завідувач науково-дослідної лабораторії освітніх інновацій ВІППО. Крім того, Надія Михайлівна провела з учасниками семінару дослідження з проблеми «Ефективність дослідно-експериментальної діяльності в експериментальних навчальних закладах регіонального рівня».

Отож програма семінару була насичена, час проведено цікаво і з користю. Думаю, наші колеги задоволені перебуванням у стінах єдиного експериментального закладу в районі, спілкуванням з учнями та педагогами Залізницького НВК.

З НОВИМ РОКОМ

І РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ !

БУДЬМО У НОВОМУ РОЦІ ЩАСЛИВІ Й ЗДОРОВІ!

Хай ангел торкнеться Вас ніжно крилом,

Зігріє Вам сердце різдвяним теплом.

Хай радість, кохання наповнять ваш дім,

Оселяться щастя та спокій у нім!

Живімо у щасті й добрі до наступної Коляди!

Христос ся рождає! Славімо його!

З НОВИМ РОКОМ!

Працівники районного методичного кабінету відділу освіти Любешівської РДА щиро вітають усіх з новорічними святами. Нехай упродовж 2014 року Вас супроводжують міцне здоров`я, натхнення, достаток, порядні люди, успіх, мир і злагода, непохитна віра у кожен наступний день.

Коли ж проб`є дванадцята година

І старий рік зустрінеться з Новим,

Хай пощастить і Вам, і всій родині.

Ми зичимо, щоб посміхнулись Ви!

Хай казку принесе на крилах вечір,

І казка щоб затрималась на вік,

І під ялинку щоб чарівні речі

Приніс Вам щедрий дядько Новий Рік!

/Files/images/ДІД Мороз.jpg

ВІТАЄМО

учасників обласного конкурсу «Вчитель року - 2014»!

Прихід передноворічних свят відзначився ще однією приємною подією для освітян Любешівщини: переможці районного етапу Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року - 2014» гідно представили наш край на обласному конкурсі. Тепер приємними спогадами для всіх нас стали конкурсні випробування: презентації досвіду, майстер-класи, співбесіди, контрольні роботи, конкурсні уроки. А ще конкурс «Учитель року» подарував багато друзів, однодумців у межах області. Про кожного із конкурсантів, а це: Клімчук Ірина Федорівна (вчитель світової літератури ЗОШ І-ІІІ ст. с.Люб`язь), Пасевич Людмила Василівна (вчитель початкових класів Любешівського НВК), Ярмолюк Віра Гнатівна (вчитель географії ЗОШ І-ІІІ ст. с.Ветли), Ковалик Сергії Васильович (вчитель трудового навчання Залізницького НВК), Капець Василь Петрович (директор ЗОШ І-ІІІ ст. с.Березичі) – ми з гордістю можемо сказати, що кожен із них - розумний, креативний, умілий, натхненний. Кожен із них – особистість. Віднині усі вони назавжди увійшли в історію районного конкурсу «Вчитель року» як переможці, як творці майбутнього.

Тож нехай новий рік подарує вам, шановні конкурсанти, міцне здоров`я, натхнення, вдячних учнів, нові здобутки і приємні враження!

Виховуємо разом!

В усіх загальноосвітніх навчальних закладах району проведено заходи до 1 грудня – Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, акції «СНІД – чума ХХІ століття», «СНІД – страшна біда», «СНІДу –НІ», в рамках яких були проведені тематичні лінійки, лекції, конкурси листівок до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, анкетування серед учнів щодо визначення рівня обізнаності про шляхи розповсюдження ВІЛ/інфекції та заходи попередження інфікування.

Вихованці та керівники гуртків БДЮТ спільно із працівниками відділів у справах дітей та сім'ї, дітей і молоді РДА організували для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування свято «Святий Миколай, до дітей завітай!». Глядачі дійства мали змогу оглянути виставку–конкурс «Новорічний подарунок», учасниками якої стали учні загальноосвітніх навчальних закладів району та БДЮТ, а також помилуватися композиціями та букетами, авторами яких були учні НВК смт Любешів, працівники національного природного парку «Прип'ять – Стохід», які щороку є ініціаторами акції «Замість новорічної ялинки – зимовий букет». Свята Миколая пройшли у всіх ЗНЗ району, в першу чергу увагою охоплені були діти-сироти, напівсироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти із малозабезпечених та багатодітних сімей.

У грудні проведені районні семінари для класних керівників ( ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Березичі) та педагогів-організаторів (ЗОШ І-ІІІ ст. с.Бихів), де педагоги мали змогу поділитися досвідом у плані створення сприятливого мікроклімату, корекції міжособистісних стосунків між дітьми, створення необхідних умов для розвитку творчого потенціалу особистості, створення перспективи її саморозвитку в шкільному і класному соціумі. Про рівень професійної майстерності педагоги-організатори мали змогу заявити на районному конкурсі «Педагог-організатор року». Переможцем конкурсу визнано Клявзунік Л.М. – педагога-організатора ЗОШ І-ІІ ст. с.Любешівська Воля.

5 грудня на сцені районного Будинку культури демонстрували свою майстерність учасники конкурсу «Срібні дзвіночки». Переможцями районного та учасниками обласного конкурсу «Срібні дзвіночки», який відбудеться 22 січня 2014 року в м.Ковель, є Масюк Катерина – вихованка БДЮТ, Кобак Віталій – учень ЗОШ І-ІІІ ст. с.Велика Глуша, Деміх Віктор – учень ЗОШ І-ІІст. с.Любешівська Воля.

У світі дошкілля

На базі Любешівського ДНЗ №3 проведений семінар для вихователів «Формування креативного мислення і життєвої компетентності дошкільників засобами нетрадиційної образотворчої діяльності». В ході семінару було переглянуто заняття в середній (вихователь Хомич Л.П.) та старшій (вихователь Крисько О.В.) групах.

Під час проведення майстер-класу «Формування креативного мислення дошкільників нетрадиційними засобами образотворчої діяльності» (вихователь-методист Тарасевич І.П.) вихователі ознайомилися з різними нетрадиційними техніками малювання.

Завідувачкою Матейчик Н.М. представлено предметно-розвивальне середовище дошкільного навчального закладу, навчальні та наочні посібники, зроблена презентація виставки дитячих робіт по зображувальній діяльності «Цей прекрасний світ навколо нас».

Методичні рекомендації дані методистом РМК Оласюк Є.П. з питання «Особливості організації освітньої роботи художньо-естетичного спрямування з дітьми дошкільного віку у світлі вимог Базового компонента дошкільної освіти».

Завершено районні олімпіади

З метою пошуку, підтримки, розвитку творчого потенціалу обдарованої учнівської молоді на базі НВК смт Любешів упродовж листопада-грудня 2013 року проведено ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад, в якому взяло участь 994 школярі району. Серед ЗОШ І-ІІІ ступенів високу результативність продемонстрували учні НВК смт.Любешів, с. Залізниця, ЗОШ І-ІІІ ст. с. Мала Глуша, Великий Курінь, Седлище.

Серед ЗОШ І-ІІ ст. найбільшу кількість перемог здобули школярі ЗОШ І-ІІ ст. с. Лобна, Щитинь, Підкормілля, Березна Воля. Справжні рекордсменом серед школярів стала учениця 8 класу ЗОШ І- ІІІ ст. с. Лобна Дяденчук Аліна, яка здобула перемоги в шести олімпіадах. 9 січня 2014 року стартують обласні олімпіади. Тож бажаємо нашим вихованцям успіхів і перемог!

Підведено підсумки обласного етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка

21 грудня 2013 року в м. Луцьку на базі гімназії № 4 ім. Модеста Левицького проходив обласний етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, в якому взяли участь 131 учень 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів області. Любешівський район представляла на ІІІ етапі конкурсу команда школярів у такому складі:

- Зімич Соломія - учениця 5 класу НВК смт Любешів;

- Ліштван Людмила - учениця 6 класу смт Любешів;

- Бондарчук Анастасія - учениця 7 класу смт Любешів;

- Ліштван Олена – учениця 8 класу ЗОШ І-ІІІ ст. с. Бірки;

- Дроздик Юлія – учениця 9 класу ЗОШ І-ІІІ ст. с. Березичі;

- Гладь Ірина – учениця 10 класу ЗОШ І-ІІІ ст. с. Седлище;

- Лопухович Юлія – учениця 11 класу ЗОШ І-ІІІ ст. с. Великий Курінь.

Ліштван Людмила, вихованка Ліштван Нелі Василівни (НВК смт Любешів), виборола ІІ місце у даному етапі конкурсу.

Отож, вітаємо із перемогою ученицю і її керівника!

Обласний семінар: вчимо навчаючись

Доступність і якість освіти гарантують добрі закони, мудре керівництво і належне фінансування, а забезпечують педагоги, вчителі – виконавці і творці священної справи навчання. Саме в цьому переконалися учасники обласного семінару методистів з початкового навчання районних (міських) відділів (управлінь) освіти на тему «Компетентнісний підхід як чинник модернізації початкової освіти», який відбувся 2 жовтня на базі нашого району.

Начальник відділу освіти В.І.Кух ознайомив учасників семінару з сьогоденням та перспективами розвитку освіти Любешівщини, а завідувач РМК Л.А.Радкевич повідала гостям про роль методичної служби у формуванні професійної компетентності педагогів району.

Велике зацікавлення викликав відкритий вернісаж педагогічних ідей, у формі якого відбулося засідання ШМО вчителів початкових класів НВК смт Любешова.

Про творчу співпрацю учасників навчально-виховного процесу як основу формування життєвих компетентностей особистості учня початкової школи розповів директор НВК с. Залізниця «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – дитячий садочок» С.Г.Кутинець.

Загалом тематика програми семінару була дуже різноманітною: родинне свято-конкурс «Ми – творці життя»: батьки і діти – невмирущий мужній родовід» (НВК с. Залізниця); вітання від учительського лялькового театру «Серпанок» (ЗОШ І-ІІ ст. с Погулянка); презентація роботи ШМО вчителів початкових класів з проблеми «Інноваційний потенціал навчально-виховного процесу як фактор розвитку ключових компетентностей особистості молодшого школяра» (ЗОШ І-ІІІ ст с. Люб’язь); пісенні вітання від учнів та педагогів цієї ж школи.

Наші гості були вражені навчально-розвивальним середовищем початкової ланки всіх трьох відвіданих навчальних закладів.

Семінар дав учасникам задоволення від спілкування зі справжніми фахівцями педагогічної справи, від спілкування з колегами, сприяв особистому розвитку і ще раз переконав, що, за словами О.Я. Савченко, віце-президента АПН України, «без якісної початкової освіти подальша якісна освіта школяра стає дуже сумнівною. Все це дає підстави стверджувати, що початкова школа – корінь шкільної освіти».

Організатором обласного семінару була методист райметодкабінету відділу освіти Шукалович Н.У.

Наш сайт був створений на базі безкоштовної інтернет платформи EDUkIT (http://edu.kh.ua), яка поширена по всій Україні і дозволяє безкоштовно створювати сайти для всіх установ освіти.

ЗНО: актуально, перспективно!

На виконання спільного наказу Управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації та Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти від 10.10.2013 року № 540/94-О «Про підготовку та проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2014 році», з метою успішної підготовки та організованого проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2014 року у районі розпочато інформування педагогічних працівників, учнів, батьків, громадськості про особливості проведення тестування у 2014 році.

Інформаційний лист «VIVAT ЗНО - 2014!» надіслано в усі навчальні заклади та опубліковано в газеті «Нове життя».

Питання зовнішнього незалежного оцінювання 2014 року обговорено на нараді керівників навчальних закладів. Заплановано проведення наради з відповідальними за ЗНО в школах (заступники з НВР) за матеріалами наради з представниками Львівського РЦОЯО, яка відбулась 24.10.2013 р. у місті Луцьку (ВІППО). Планується обговорити підсумки проведення ЗНО-2013 року та організацію реєстрації на пробне ЗНО 2014 року.

Оновлено дані електронної бази Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, куди вносились дані про відділ освіти, ЗМІ, ВНЗ району, навчальні заклади (інформація про керівників, адресу навчального закладу, сайт, електронну пошту, кількість учнів 8-11 класів, профілі навчання, поглиблене вивчення предметів та ін.).

Двоє вчителів української мови та літератури району працюватимуть екзаменаторами з перевірки відкритої частини робіт ЗНО. Для цього вони пройшли реєстрацію на сайті Львівського РЦОЯО.

З історії Любешівщини

Згідно зі старовинними переказами, засновником першого поселення на території теперішнього Любешова був мисливець на ім’я Любаш, який жив у XV ст. Любаш був слугою шляхтича Верлі, який жив у Турівському князівстві і добре знався із польським князем Сапегою, за сина якого хотів віддати свою доньку Ядвігу. Ядвіга, незважаючи на волю батьків, покохала мисливця Любаша, тому їм довелось втекти далеко від дому та оселитися на березі невеликої річки, оточеної лісами і болотами.

Перша писемна згадка про Любешів від 18 вересня 1484 року (на цей час Любешів перебував під владою Великого Литовського князівства) знаходиться в документі (російською мовою) «Декрет о разделе имений Ольбяза, Любешова, Бискупича и Росного с селами между М. Доркгевичем и Я. Довойновичем». Цей документ знаходиться в Литовській метриці і зберігається в Москві у Центральному державному архіві стародавніх актів (фонд 389, Литовська метрика, опис 1, книга 4, аркуш 1333). Він опублікований у «Русской исторической библиотеке» (том 27, Санкт-Петербург, 1910 рік, 391-392 сторінки). Вказаний документ стверджує, що Любешів набагато старіший, оскільки в 1484 році він уже був, розвивався і навіть через суд ділили його навколишні маєтки. Однак, на жаль, більш ранньої згадки про нього ще не знайдено.

У цьому ж музеї у фонді 389 зберігаються ще два стародавні документи (також російською мовою), де згадується Любешів і навколишні населені пункти. Перший — під 1516 роком: Постановления по жалобам княгини Петрухны Глинской и ее сестры Варвары Станкович на их зятя Юрия Рачка, судью Бельского, уклонявшегося от раздела Любешова и других имений, оставшихся после их матери. Другий — під 9 січня 1519 року: Решение по жалобам королевского маршалка и секретаря Н.М. Рачковича, в том числе на князя Януша Козечича об имении Ольбяз.[2]

У 1547 році Любешів переходить у володіння графа Лева Оброзцова. У подальшому, після підписання Люблінської унії 1569 року, Любешів разом з навколишніми землями перейшов у володіння Польщі.

У 1653 році Любешів був спалений вщент татарами. Але поселення поступово відроджувалося. Наприкінці XVII століття, у 1684 році, литовський маршал Ян Кароль Дольський заснував у Любешові монастир отців піарів, який згодом, 2 січня 1926 року, було передано Ордену капуцинів. У 1693 році хазяїн Любешова Ян Кароль Дольський виклопотав для села статус містечка.

При монастирі орденом піарів було засновано колегіум, який у добу Просвітництва набув слави одного з найкращих європейських колегіумів. У Любешові здобували освіту чимало визначних діячів культури і науки України та Польщі, а протягом 1753 - 1758 років у школі при монастирі навчався національний герой польського народу Тадеуш Костюшко. Середньовічний римо-католицький орден в історії українського шкільництва має важливе значення. Тим паче, що й зараз педагоги-піяри реалізують своє вчення у десятках країн, серед яких Іспанія, Польща, Італія, Франція, Австрія, Чехія, Японія, США, Канада, а також майже всі країни Південної Америки. На жаль, діяльність піярів в Україні після закриття у 1939 році останньої школи – Любешівського колегіуму, припинилась. Засновником ордену піярів є іспанський священик Хосе де Каласанц. Його педагогічній діяльності присвячена багата література латинською, італійською, іспанською та іншими мовами, на жаль, невідома педагогам в Україні. Учителями піярів були Галілео Галілей і Томмазо Кампанелла, які переслідувались неапольською інквізицією.

Піяри не тільки відкрили в усьому світі, на противагу діючому шкільництву, безплатні школи для дітей, але й здемократизували освіту. У тогочасній школі могли навчатися діти багатих батьків, бо за науку треба було платити. Діти убогих батьків таким чином були позбавлені можливості вчитися.

У Любешівському колегіумі садили поруч на лави дітей шляхти і простолюду, католиків біля православних, протестантів біля євреїв. У ньому не було дискримінації ні етнічної, ні станової, ні релігійної. Польські та українські науковці не знайшли в архівах жодного документа, який би засвідчив випадок дискримінації українських чи єврейських дітей у піярських школах тогочасної Речі Посполитої, до якої входила Західна Україна, що особливо виділяє цю унікальну систему шкільництва, яка немало постраждала від переслідувань інквізиції та утисків єзуїтів. Зараз школи піярів продовжують роботу у багатьох країнах світу, у тому числі і в сусідній Польщі.

На превеликий жаль, у радянську добу у Любешові було зруйновано костел піярів. Мало що нагадує і славу колегіуму європейського значення. Ні унікальної наукової бібліотеки, ні лабораторій колегіуму, ні прекрасного ботанічного саду. В уцілілому приміщенні славетного навчального закладу розмістились друкарня, редакція газети та відділ освіти і науки.

У 1756 році власником Любешова став Ян Антоній Чернецький, який зі своєю дружиною Феліцианною склав пожертвування на осередок капуцинів у Любешові. Пропозицію прийняли. 5 травня того ж року до Любешова прибули перші капуцини. Єпископ луцький Антоній Еразм Воллович видав Litterae Cridae, а 15 серпня 1756 р. освятив наріжний камінь під будівництво храму і монастиря, яке розпочалось у 1761 році. Та коли будівництво майже закінчували, у 1774 році, помирає його засновник – Ян Антоній Чернецький. Будівництво припинилося на довгі роки. Закінчили будувати кляштор ксьондзів-капуцинів аж у 1786 році. Того самого року єпископ Ян Хризостом Каховський освятив храм св.Франциска з Асізі. У 1788 році було затверджено монастир.

За другим поділом Речі Посполитої в 1793 році Любешів увійшов до Мінської губернії в складі Пінського повіту і був центром Любешівської гміни. Наприкінці XVIII століття внаслідок трьох поділів Польщі (1772, 1793, 1795 рр.) всі землі Західної України та Західної Білорусії увійшли до складу Російської імперії.

У 1817 році любешівський осередок капуцинів згорів. Майже все було знищено вогнем, тому капуцини покинули свій притулок. У 1828 році Франциск Владислав Чернецький, син засновника, просив настоятелів руської провінції направити декількох монахів, які б зайнялися відбудовою храму і монастиря. Спочатку рада провінції відмовила з огляду на те, що майже весь монастир згорів. Однак наступного року пропозицію було прийнято і призначено отця Яна Канта настоятелем і відповідальним за відбудову святині й монастиря. У 1832 році царський уряд зліквідував монастирі капуцинів у Любешові. Невідомо, чи до цього будівництво було вже закінчено. Але під час І світової Війни німецькі солдати підірвали південне крило монастиря.

2 січня 1926 року ординарій пінської єпархії єпископ Зиґмунд Лозинський віддав капуцинам рештки давнього осередку в Любешові. Через два роки було прийнято рішення відбудувати монастир. У 1931 році генерал Ордену о. Мельхіор звернувся до комісара провінціального варшавського комісаріату отця Даніеля з проханням утворити капуцинський осередок східного обряду. На цю роль ідеально підходив монастир у Любешові, на Поліссі. 25 квітня 1933 року отець Мельхіор повідомив отця Даніеля про прийняття Орденом Східної Місії.

Першим настоятелем місії в Любешові було призначено отця Кирила Фермонта, з Голландії. За короткий період голландські капуцини слов'янського обряду відбудували храм і монастир. 30 квітня 1935 року в Любешові було зареєстровано монастир, а 7 вересня цього ж року єпископ Миколай Чернецький освятив святиню св. Франциска з Асізі. Проте з приходом радянської влади у 1939 році капуцини залишили осередок.

Перша спроба проголошення у Любешові Радянської влади мала місце ще у 1920 році, але ця спроба виявилась невдалою, так як була придушена польськими легіонерами, і в 1921 році земля Любешівщини вкотре перейшла під владу Речі Посполитої.

У 1936 році в школах навчалися виключно польською мовою, але за українськими програмами. Школу відвідували діти в основному після закінчення осінніх польових робіт всю зиму. На навчання приймали всіх дітей віком до 14 років. Початкова освіта була обов'язковою, хоча багаті могли відкупитися. Дисципліна у закладі - сувора, з правом фізичного покарання. Слід сказати, що карали тільки за невивчений урок чи порушення дисципліни.

Обов'язковим було вивчення Закону Божого два уроки на тиждень, який викладався місцевим священиком українською мовою. Перед Паскою всі учні обов'язково сповідалися.

Навчали в школі каліграфії, читанню, математиці, письму, а з четвертого класу діти вивчали природу, географію, історію польської держави. Співи проводилися під супровід скрипки, якою володів майже кожен вчитель.

Для кожної дитини був на парті спеціальний отвір, куди вчитель вранці наливав чорнило. Біля вчительського столу стояла дошка, пофарбована чорним кольором, на якій учні писали крейдою. Урок тривав цілу годину. Всі вчителі були поляки за національністю, навчання велося польською мовою. Учнів, навіть на перерві, заставляли розмовляти польською.

Вчителі жили непогано: крім школи, нічим не займалися, господарства ніякого не вели. Практично, кожна вчительська сім’я наймала служницю, продукти купувалися тільки в окремих визнаних господарок. І в селі вважалося великою честю щось продати вчителю. Заробітна плата педагогів сягала 90-100 злотих (для порівняння: корова тоді коштувала 80-90 злотих).

З приходом Радянської влади навчання не припинилося, але вже проходило українською мовою. Крім того, цей рік був роком заснування 4 шкіл району: Любешівської, Гірківської, Мукошинської та Щитинської.

Любешів разом із рештою земель Західної України увійшов до складу УРСР 30 вересня 1939 року. А 18 січня 1940 року указом Президії Верховної Ради УРСР було створено Любешівський район у складі Волинської області, центром якого став Любешів.

29 червня 1941 року, вже через тиждень після початку Великої Вітчизняної війни, Любешів був захоплений німецькими військами. Окупація тривала до 5 березня 1944 року. Протягом всього часу окупації на території Любешівського району активно діяли партизанські загони та сили ОУН-УПА. Деякий час партизанам Чернігівсько-Волинського партизанського з’єднання вдавалося навіть утримувати на території Любешова радянську владу, незважаючи на те, що тривала окупація навколишніх районів німецькими військами.

У 1946 році підручників майже не було. Для письма використовували газети, паперові мішки. Чорнило варили з ягід чорниці, бруньок вільхи та осокори.

1948 рік. Ось окремі спогади вчительки Корець Анастасії Марківни, яка працювала в селі Хоцунь: «Навчання проводили у 2 зміни. Вечірнє навчання закінчувалось о 12 год. ночі. Я мала 4 клас. Учнів було багато - 52, та ще й різного віку».

У 1952 році навчання було платним. 300 крб. за рік потрібно було заплатити батькам за навчання своєї дитини.

Йшли роки, десятиліття. Життя не стояло на місці. Замість старих шкіл виростали новобудови. На сьогоднішній день практично кожне село нашого району має школу із світлими, просторими кабінетами, комп'ютерною технікою, відповідною навчально-матеріальною базою.



Кiлькiсть переглядiв: 3481

Коментарi

  • WasnodVuG

    2018-03-21 03:07:11

    Если вы привыкли заниматься интересным делом и желаете двигаться вперед в своей нише также бойко, как и в жизненных условиях, вам нужно обратить интерес на [url=http://washercar.com/]оборудование для мойки самообслуживания цены[/url] В штате организации трудятся опытные специалисты, которые развивают технику каждый день. Если вы увлечены интересным бизнес делом, советуем кликнуть на washercar.com, где есть вероятность заказать не просто комплектующие вещи, а сразу готовый бизнес. Вам не потребуется будет закладывать деньги в развитие, так как дело функционирует хорошо...

  • Charlesgom

    2017-08-06 16:03:03

    Заработок дома http://zarabotok--doma.ru Заработок дома...